Tips voor het verduurzamen van je bedrijf

Geplaatst op: 12 jan 2018 door Wim

Steeds meer bedrijven hebben interesse in duurzaam ondernemen. Mede door de subsidies die de overheid verstrekt aan bedrijven die zelf duurzame energie willen opwekken. Misschien ben je wel geïnspireerd door deze bedrijven en wil je zelf ook een duurzamer bedrijf. Of merk je dat je klanten hiernaar vragen. Maar waar begin je? Om je toch op weg te helpen lees je hier een aantal tips om stap voor stap naar een duurzamere onderneming te gaan.

Duurzame maatregelen

Duurzaamheid kun je op allerlei fronten doorvoeren, dus ook op het verbruik van energie. Nog steeds hebben veel kantoren geen ledlampen, terwijl dit een simpele methode is om snel het energieverbruik omlaag te brengen. Even de feiten over ledlampen op een rij:

  • Een ledlamp brandt 15.000 uur en een gloeilamp 1.000 uur.
  • Gemiddeld kost een ledlamp jaarlijks €0,66 aan stroom en een gloeilamp €6,60.
  • Per ledlamp bespaar je dus behoorlijk wat energie en een aantal euro’s per jaar.

Ook ventileren is belangrijk, want ventileren zorgt voor droge lucht die sneller opgewarmd is dan vochtige lucht. Het is ook beter voor de gezondheid van je werknemers. Zorg daarom voortdurend voor frisse lucht met roosters of ramen.

Natuurlijk zijn er ook maatregelen die verder gaan dan de hierboven genoemde. Je kunt overgaan op bedrijfswagens die elektrisch rijden of een A-label hebben om minder CO2 uit te stoten. Een auto met een A-label is zuinig met brandstofverbruik en stoot minder CO2 uit dan andere auto’s met bijvoorbeeld een E-label. Het energielabel van een auto ziet er hetzelfde uit als het energielabel van bijvoorbeeld een wasmachine. Je kunt ook kiezen voor een duurzame bank die investeert in duurzame projecten, voor bijvoorbeeld meer groene energie.

Zelf groene stroom produceren

Hierboven werd al even de subsidie voor duurzame maatregelen genoemd. Dit gaat over de SDE+, bedoeld voor bedrijven die zelf duurzame energie willen opwekken. De overheid heeft deze in het leven geroepen, omdat zij het belangrijk vindt dat bedrijven bijdragen aan een duurzame energievoorziening. Met de SDE+ wordt het voor jou als ondernemer aantrekkelijker om bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van je bedrijf te installeren. Je investering is lager en de terugverdientijd is korter. Bovendien maak je gebruik van eigen, duurzaam opgewekte stroom. Duurzamer en nog meer lokaal kan bijna niet!

Groene stroom – Hollandse wind

Is het voor jou niet mogelijk om zonnepanelen te installeren of is het nog een brug te ver, dan kun je ook energie afnemen bij een bedrijf die in Nederland duurzame energie opwekt. Op deze manier zorg je ervoor dat de productie van groene stroom op Hollandse bodem wordt gestimuleerd. Daarnaast is de traceerbaarheid beter dan wanneer je groene stroom verbruikt die is opgewekt met  waterkrachtcentrales in Scandinavië. Om te achterhalen welke groene energieleveranciers stroom aanbieden die is opgewekt met bijvoorbeeld Hollandse wind, kun je gebruik maken van een online energievergelijker. Tijdens het energie vergelijken zakelijk filter je eenvoudig op ‘100% groene stroom’ en vervolgens zie je aan het stroometiket van de energieleverancier met welke bronnen hij zijn duurzame energie opwekt. Een bijkomend voordeel van een zakelijke energievergelijker is dat je precies weet wat het goedkoopste, groene aanbod is voor jouw bedrijfssituatie.

Zoals je misschien al gemerkt hebt, is er niet één kant-en-klaar advies waarmee jij je bedrijf in een handomdraai duurzamer maakt. Wel zijn er laagdrempelige maatregelen waar je je misschien niet altijd bewust van bent, maar die je wel op weg helpen naar duurzaam ondernemen.

Geplaatst in: Ondernemen

Geschreven door: Wim

Plaats een reactie