De reden waarom jij vastloopt

Geplaatst op: 03 dec 2020 door Wim

Toen ik als jongen een brommer wilde, was de keuze snel gemaakt. Ik wilde een oude Kreidler, net zoals mijn grote neef had.

Nadat we brommer voorzien hadden van een 70cc cilinder, en nog wat aanpassingen, liep hij 90 kilometer per uur. Het ergste wat er kon gebeuren was volgens mijn neef de zogenaamde ‘vastloper’. De machine wordt te heet, en de zuiger loopt vast in de cilinder, waardoor de motor abrupt tot stilstand komt.

In mijn dagelijkse praktijk als psycholoog/coach voor ondernemers kom ik ook veel van deze vastlopers tegen.

Vaak zeggen mijn clienten het ook letterlijk: Jaap ik ben vastgelopen. Of ‘Jaap, ik zit vast’.

Al deze vastlopers zijn vaak terug te brengen tot twee situaties.

Vastloper 1: Je weet wat je moet doen, maar je stelt het uit.

Je bent vastgelopen in het uitstellen. Procrastination zoals dat zo mooi heet in het Engels. Er zijn boeken over volgeschreven. Er is echter geen magic pill om dit weg te nemen bij jezelf.

Oplossing: ga het doen! Of vind een accountability buddy om je aan je taken te houden. Creeër een stok achter de deur, een beloning voor jezelf. Etc Etc. Uiteindelijk ligt de oplossing gewoon in het doen!

Vastloper 2: Je weet niet wat je moet doen, maar gaat het toch eindeloos ‘proberen’.

Je bent vastgelopen in het denken dat je het weet, maar eigenlijk heb je geen idee. Proberen, proberen, proberen. Maar niet DOEN. Zodra je merkt dat je met dingen bezig bent waarvan je eigenlijk geen idee hebt hoe het moet, is het vaak niet handig om dit zelf te gaan ‘proberen’. Er zijn dan twee oplossingen:

1: Vraag hulp. Dit is een oplossing die weinig mensen lijken te beseffen. Maar zo ontzettend veel tijd kan schelen! Vraag hulp! Aan een collega, vriend, coach, expert of business coach in Amsterdam. Voor alle problemen die jij tegenkomt en die je niet ontspannen op kan lossen, zijn er genoeg mensen die dit veel beter kunnen. Vraag ze om hulp!

2: Besteed het uit aan iemand die het wel/beter/sneller kan. Blijf bij je leest: focus je vooral op de dingen die binnen jouw unieke talent liggen. Besteed de rest uit! Dat kan ook in de vorm van ruilen/barteren. Iemand doet iets binnen zijn specialisatie voor jou, en jij doet iets binnen jouw talent/specialisatie voor die persoon. Opgelost!

Check eens in bij jezelf: wat is jouw grootste valkuil? Het eindeloos proberen en te laat om hulp vragen? Of juist het eindeloos uitstellen?

Jaap Duin (www.jaapduin.nl) is psycholoog en (ondernemers)coach, organiseert expedities naar afgelegen plekken in de natuur en begeleidt in het dagelijks leven mensen die moeten presteren onder grote druk. Zijn oude Kreidler staat in de schuur, en moet nodig opgeknapt worden.

Geplaatst in: Nieuws

Geschreven door: Wim

Plaats een reactie