Financieel sterk staan als zzp-er

Geplaatst op: 21 feb 2022 door Wim

Elk begin is moeilijk. Zo ook de start als zelfstandig ondernemer. Je moet natuurlijk beginnen met het opzetten van je bedrijf, het aankopen van alle spullen materialen die je nodig hebt en het opbouwen van een klantenkring. De eerste jaren als zzp-er zul je moeten werken aan je bedrijf, om uiteindelijk een eigen vermogen op te bouwen waar je de jaren daarna verder mee aan de slag kan. Er zijn verschillende manieren om je start als zelfstandig ondernemer te financieren. Zo kun je je privévermogen inzetten, of kun je bij de bank aankloppen voor een starterslening. Met een goed onderbouwd businessplan kun je de bank ervan overtuigen om jou te voorzien van een financiële start.

Goed businessplan doet wonderen

Om de bank ervan te overtuigen om jou een lening te verschaffen, dien je een goed plan op moeten stellen. In dit plan staat beschreven hoe jij ervoor gaat zorgen dat jouw bedrijf op termijn winst gaat maken en kan uitgroeien tot een stabiel en succesvol bedrijf. In zo’n businessplan beschrijf je onder andere wat het doel van je onderneming is, wie jouw potentiële klanten gaan zijn en welke dienst jij gaat verkopen. Hoe beter je het uitwerkt, hoe groter de kans is dat de bank met jou in zee wil gaan. Bovendien is het voor jezelf een houvast bij het verder uitbouwen van jouw eigen bedrijf. Een goede zelfstandig ondernemer heeft een plan voor ogen. Een doel wat hij binnen een bepaalde tijd wil bereiken.

Houd grip op je financiën

Zeker in eerste jaren is het belangrijk om grip te houden op je financiën. De eerste periode zul je wellicht wat meer investeringen moeten doen om te groeien, maar als het goed is ga je op een later moment de vruchten van deze investering plukken. Denk in die eerste periode daarom goed na over je uitgaven. Waar zitten bijvoorbeeld kostenposten die je kunt verlegen? Zo kun je je bestaande lening oversluiten naar een meer voordelige geldverstrekker, kun je met stagiaires werken in plaats van vaste werknemers of kun je je auto financieren in plaats van direct aankopen. Hoe meer geld je overhoudt in de eerste jaren om te investeren in je onderneming, hoe sneller je je bedrijf kunt laten groeien naar het niveau dat je voor ogen hebt. Wanneer je als ZZP’er een eigen bedrijf begint, kan je er ook voor kiezen privé geld te investeren in je bedrijf. Je kan er dan ook voor kiezen om thuis huishoudelijke apparatuur te leasen. Dit kan bij organisaties zoals skala.nl

Geplaatst in: Nieuws

Geschreven door: Wim

4 Reacties op dit artikel.

 1. Stellingkasten schreef:

  Goede geschreven artikel Wim!
  Kort maar toch vol met handige informatie.

  Groetjes,
  Robert

 2. Lockershop schreef:

  Nou, misschien dat als ik alle muntjes uit m’n locker bij elkaar raap, ik net met moeite een half jaar vooruit kan komen.

  – Felix

 3. Spinalis schreef:

  Interessante blog. Maken jullie ook blogs over ergonomie op de werkvloer?

 4. Johan schreef:

  Wellicht ook goed om eens te kijken of er assets (activa) liquide gemaakt kunnen worden, zodat er genoeg werkkapitaal vrij komt om te investeren in groei. Zo kun je kijken naar lease (geen bedrijfswagen aanschaffen, maar maandelijks betalen voor mobiliteit). Ook kan factuur verkopen interessant zijn. (zie bijvoorbeeld: https://factoring-offerte.nl/factuur-verkopen). Je verkoopt facturen aan een financier, en krijgt direct het geld op je rekening. Ook kun je kijken of je inkoop efficiënter kunt inrichten (door bijvoorbeeld afspraken te maken met je leverancier, korting bij vroege betaling – of het inkoopproces financieren).

Plaats een reactie