Instagram zakelijk inzetten

Geplaatst op: 24 apr 2015 door Wim

6 oktober 2010 werd door Kevin Systrom en Mike Krieger een nieuwe foto-app gemaakt. In een paar jaar groeide deze app uit tot een wereldwijd populair foto- en videonetwerk met meer dan 200 miljoen gebruikers. In Nederland kent Instagram meer dan 1.4 miljoen gebruikers. Er zijn in totaal 20 miljard foto’s geüpload op Instagram. Dit biedt voor merken en bedrijven kansen. In dit artikel worden de mogelijkheden op een rij gezet om Instagram zakelijk te gebruiken.

Voorbeelden van merken op Instagram wereldwijd:

– Instagram zelf met 55,3 miljoen volgers
– NatGeo met 5,0 miljoen volgers
– Victoria’s Secret met 4,4 miljoen volgers
– Nike met 4,3 miljoen volgers
– Forever21 met 3,5 miljoen volgers

Nederlandse merken zijn nog nauwelijks actief op Instagram. Uit recent onderzoek van WhizPR blijkt dat slechts 14% van de onderzochte marketeers van plan is om Instagram zakelijk te gaan gebruiken.

Waarom zou het voor bedrijven interessant zijn om Instagram zakelijk in te zetten? Het is namelijk niet mogelijk om in je berichten een link te plaatsen en door te verwijzen naar externe sites.
Instagram is een laagdrempelige en gratis manier voor marketing. Je kunt je registreren, een profielfoto kiezen waarna mensen je bedrijf kunnen volgen.
Met gebruik van inspirerende foto’s, video’s en populaire hashtags krijg je meerdere volgers en meer naamsbekendheid, een verder bereik en creëer je merkvoorkeur. Daarnaast kun je door middel van de foto’s en video’s je eigen cultuur of manier van produceren laten zien.
Een voorbeeld van het internationale bedrijf IKEA: IKEA Noorwegen wilde hun catalogus beschikbaar maken via social media, om dit te realiseren startte ze een Instagram win-actie en riepen ze volgers op hun favoriete product uit te catalogus vast te leggen, via speciale hashtags. Met als resultaat dat binnen vier weken de gehele collectie was gefotografeerd en beschikbaar op Instagram.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om te adverteren op Instagram voor Nederlandse bedrijven. Wellicht is dit in de toekomst wel mogelijk, maar alleen advertenties met een dusdanige hoge kwaliteit zodat Instagram niet overspoeld zal raken.

Geplaatst in: Marketing, Ondernemen

Geschreven door: Wim

1 Reactie op dit artikel.

  1. Bugxter schreef:

    Wij zijn ons ook aan het oriënteren op Instagram, handig artikel dus!

Plaats een reactie