Is een brillenvergoeding het geld waard?

admin

Updated on:

Is een brillenvergoeding het geld waard?

Sinds jaar en dag kun je bij een aanvullende verzekering kiezen voor een vergoeding voor brillen en lenzen. Deze verzekering is lang populair geweest en nog steeds kiezen veel mensen voor deze optie als ze een bril of lenzen dragen. Toch kan het zijn dat een brillenvergoeding duurder is dan zelf de bril kopen. In dit artikel leggen we je uit hoe dat precies zit.

Breng je behoeften in kaart

Aanvankelijk lijkt het erg aantrekkelijk een aanvullende verzekering af te sluiten als je een bril draagt of gebruikmaakt van lenzen. Beide opties zijn niet goedkoop, maar wel noodzakelijk in je dagelijks leven. Een bril of lenzen van goede kwaliteit is daarom essentieel en helaas kan dat erg duur uitpakken. Een brillenvergoeding zorgt ervoor dat het grootste gedeelte van de bril of lenzen voor je wordt betaald, zodat je gerust je oude kijkers kunt vervangen. Tenminste, dat is wat er wordt beloofd – maar is dat wel zo? Om erachter te komen of de beste zorgverzekering van Nederland in 2024 voor jou een aanvullende brillenvergoeding inhoudt, moet je eerst in kaart brengen wat je behoeften precies zijn. 

Hoe vaak wissel je bijvoorbeeld van bril? Wil je elk jaar een nieuw model of is het simpelweg noodzakelijk om jaarlijks de glazen te vervangen, omdat je ogen achteruit gaan? Of heb je behoefte aan een leesgedeelte? En hoe zit dat met je lenzen, als je deze draagt? 

Een hoop vragen om jezelf te stellen. Hoe vaker je een nieuwe bril of lenzen moet of wilt, hoe duurder dit voor je uitpakt. Dan kan een vergoeding vanuit een aanvullende verzekering een goede optie zijn. Merk je dat je jarenlang doet met één of twee monturen en dat de glazen ook nog prima zijn? Dan kan het goedkoper zijn om eens in de zoveel jaar zelf de nieuwe bril te bekostigen dan maandelijks premie te betalen. 

Verschillende tarieven

Als het gaat om vergoedingen vanuit aanvullende verzekeringen, dan krijg je verschillende tarieven. Anders dan bij de basisverzekering, waarbij de tarieven wettelijk worden vastgelegd. Bij een aanvullende verzekering, mag de verzekeraar zelf de tarieven bepalen van de vergoeding. Dit, naar aanleiding van de marktwerking in de zorg. Hierdoor kunnen de vergoedingen niet alleen enorm per verzekeraar verschillen, maar ook nog eens jaarlijks wijzigen. Op de website van je zorgverzekeraar kun je lezen welke tarieven ze hanteren. 

Wil je graag je brillenvergoeding behouden, dan is het slim om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kun je doen op een vergelijkingswebsite die de goedkoopste zorgverzekeringen al voor jou op een rijtje zet. Vervolgens bekijk je op de websites van de zorgverzekeraars wat de tarieven zijn. 

Contracten met opticiens

Een niet onbelangrijke, maar vaak vergeten factor: het contract met de opticien. Niet iedere zorgverzekeraar heeft een contract met je gekozen opticien. Je bent dus afhankelijk van de keuze van de zorgverzekeraar. Ga je toch liever naar een andere opticien, dan moet je zelf alsnog een groot deel van de kosten zelf betalen. Op de website van de opticien kun je zien met welke zorgverzekeraars er contracten liggen. Ook kun je dit navragen in de winkels. Het is verstandig dit op voorhand in beeld te hebben, zodat je niet onverwacht een groot bedrag moet bijbetalen.Of een brillenvergoeding een goed idee is, hangt uiteindelijk af van jouw behoeften, de tarieven die vergoed worden en of dit rendabel is of niet en een contract met jouw gewenste opticien.