Tips voor een goede stroomvoorziening op kantoor

Geplaatst op: 11 nov 2014 door Wim

Net als in huis is het ook in je kantoor belangrijk dat de stroomvoorziening goed aangelegd is. Niet alleen voor de veiligheid maar ook voor het gemak! Wanneer je een beetje handig bent, kun je dit zelf doen. Er zijn een aantal punten om in de gaten te houden.

Hoeveel en waar?

Allereerst is het belangrijk om na te denken over de hoeveelheid en de juiste locaties van stopcontacten. Een aantal vragen waar je over na kunt denken:

  • Waar komen eventuele medewerkers te zitten? Hebben zij ieder een computer en telefoon of hebben sommige medewerkers nog meer apparatuur?
  • De werkplaats van medewerkers bepaalt ook waar lampen komen te hangen. Of maak je gebruik van bureaulampjes?
  • Komt er een speciaal cluster waar meerdere printers bij elkaar komen te staan?
  • Is er in de vergaderruimte behoefte aan meerdere stroompunten om direct op het netwerk te kunnen werken?
  • Heeft iedere ruimte een eigen koffiezetapparaat?
  • Komt er een vaatwasser? Die moet je meestal aansluiten op een aparte groepenkast.
  • Hang je airconditioning op?
  • Wil je verlichte reclame aan de buitenkant van je pand?
  • Heb je een kantoortuin? Dan is het wellicht verstandig om stopcontacten op het plafond te plaatsen en van daaruit draden naar het bureau te laten lopen. Wanneer je dan eens schuift met bureaus, heb je toch altijd stroom in de buurt.

Online kun je de benodigde elektrotechnische onderdelen eenvoudig bestellen. Koop bij een groothandel als Elektramat een groepenkast bijvoorbeeld. Je hebt je materiaal dan meestal binnen een dag in huis.

Meterkast

Is je meterkast ‘zwaar’ genoeg en heeft deze genoeg groepen? Wanneer je zoveel apparatuur aansluit dat je groepenkasten dit niet aankunnen, zul je extra groepenkasten moeten plaatsen. Bovendien hebben sommige apparaten een eigen groepenkast nodig, zoals een vaatwasser. Een aardlekschakelaar is nog niet verplicht in kantoorpanden.

Energie besparen

Op kantoor zijn talloze manieren om stroom te besparen. Wanneer je gaat voor lampen die automatisch aangaan (reageren op beweging) zodra iemand de ruimte binnenkomt en weer uitgaat in de pauze bijvoorbeeld, dan heb je geen aan- en uitknop nodig. Dit bespaart stroom maar ook stroompunten.

En kies je voor een algemene knop die alle verlichting in één keer aan- en uitzet of voor iedere lamp apart?

Inbraakpreventie

Wil je als inbraakpreventie ’s nachts lampen laten branden, denk dan na waar je die wilt hangen, zowel binnen als buiten. Wanneer je buiten lampen op je kantoor wilt richten, dan zul je de stroomvoorziening ook hier moeten regelen. En misschien wil je ook beveiligingscamera’s ophangen waar stroompunten voor nodig zijn, met eventueel een directe doorschakeling naar de politie? Of wat te denken van een elektrische poort die de parkeerruimte afsluit?

Budget

Let op je budget. Wanneer je geen idee hebt wat zo’n aanpassing aan je kantoorinstallatie gaat kosten, kun je bij sommige gespecialiseerde bedrijven, zoals Elektramat, een totaalofferte aanvragen voor alle elektrotechnische onderdelen. Op basis hiervan kun je dan nog beslissen bepaalde aanpassingen wel of niet door te voeren.

Een goede stroomvoorziening op kantoor is dus niet een aanpassing die over één nacht ijs gaat. Twijfel je, dan kun je natuurlijk altijd een professional naar je plan laten kijken en er over mee laten denken zodat je geen stroompunten over het hoofd ziet!

Geplaatst in: Ondernemen

Geschreven door: Wim

Plaats een reactie