Vergaderen niet creatief? Zeker wel!

Geplaatst op: 28 okt 2013 door Wim

Vergaderingen worden over het algemeen geassocieerd met saai, langdradig en veelal niet nodig. En aan creativiteit wordt sowieso nooit gedacht. Maar vergaderingen kunnen zeker wel op een creatieve manier ingestoken worden, hiervoor heb je alleen wel de juiste tools nodig. Ook de juiste mensen? Nee hoor, want iedereen is op zijn of haar eigen manier creatief, alleen moeten ze het meestal nog ontdekken. Met onderstaande tips til je elke vergadering keer op keer naar een hoger niveau. Deze tips zijn tot stand gekomen in samenwerking met Landgoed ISVW.

Stel een agenda op
Een agenda bij een creatieve sessie? Het lijkt erg tegenstrijdig, maar toch is het belangrijk om de structuur gedurende de vergadering vast te kunnen houden. Iedereen heeft natuurlijk een eigen agenda, waardoor de vergadering altijd tijdsgebonden moet zijn. Benut deze tijd dan ook effectief. En wanneer een vergadering voor iedereen duidelijk is, levert dit direct een beter resultaat op.

Brainstorming
Brainstormen is één van de beste manieren om een vergadering creatief te maken. Je kunt deze sessie zelf begeleiden, hiervoor een professional inschakelen of zelfs iemand anders uit het team inzetten. Het is belangrijk om met een duidelijk probleem of een duidelijke vraagstelling te beginnen. Geef de deelnemers aan de vergadering vervolgens een x aantal minuten de tijd om zoveel mogelijk ideeën op plakbriefjes te noteren. Laat ze deze op de muur plakken, met een korte uitleg en ga vervolgens groeperen. Door over deze groeperingen te praten komen jullie uiteindelijk samen tot de beste oplossing of kom je er misschien achter wat er eventueel nog verder onderzocht kan worden. Het is wel belangrijk om te onthouden dat niet het meest voorkomende idee ook meteen de beste is, meestal is dit juist te voor de hand liggend en niet echt creatief.

De talking stick
Elk bedrijf en iedere vergadering heeft te maken met mensen die altijd hun zegje willen doen en mensen die hun ideeën liever voor zich houden. Terwijl de stille misschien juist wel prachtige ideeën heeft. Om iedereen aan het woord te laten is het slim om te werken met een zogenoemde talking stick. Met deze stick krijgt iedereen, om de beurt het woord. Alleen diegene met de talking stick mag praten, terwijl de rest aandachtig luistert. Dat laatste is namelijk vaak de valkuil, want mensen worden soms zo enthousiast bij een idee, dat ze nauwelijks horen wat anderen te zeggen hebben.

Een stimulerende omgeving
Keer op keer dezelfde vergaderruimte is niet stimulerend voor het personeel en dus ook niet voor de creatieve ideeën. Want voor creativiteit is het juist belangrijk dat je mensen zich vrij voelen en hun gedachten de vrije loop kunnen laten. Een andere omgeving kan hierin veel betekenen. Je kunt bijvoorbeeld een vergaderruimte in de omgeving van Utrecht huren of een buitenlocatie kiezen. Een veranderende omgeving doet over het algemeen wonderen.

Zoals je ziet hoeft creativiteit helemaal niet veel te kosten. Het is juist veel belangrijker om die bestaande structuur en methodes te doorbreken. Ga ervoor en merk wat creativiteit voor jou en je bedrijf kan doen!

Geplaatst in: Marketing, Ondernemen

Geschreven door: Wim

1 Reactie op dit artikel.

  1. Freek schreef:

    Wat een goede tips! Ik vind zelf dat samen brainstormen erg goed werk. Wij werken de laatste tijd steeds vaker met videoconferencing, wat erg goed werkt. Op die manier kun je makkelijk documenten delen, presentaties laten zien en op een locatie die voor jou fijn is gaan zitten. Brainstormen is op die manier wel lastig, maar daar verzinnen we ook creatieve oplossingen voor. Bijvoorbeeld door het virtuele whiteboard te gebruiken. Toch is het soms nog wel eens fijn om ook een fysieke vergadering te houden eens in de zoveel tijd.

Plaats een reactie