Makkelijk interactieve presenaties maken met Prezi

admin

Makkelijk interactieve presenaties maken met Prezi

Laatst werd ik als trouwe PowerPoint-gebruiker door iemand gewezen op het maken van presentaties met de online-applicatie Prezi. Het bezoeken van de website was al een verademing op zich. Een overzichtelijke Web 2.0 website waarbij meteen duidelijk is wat je met Prezi kan. Je werkt namelijk niet met losse dia’s, zoals met PowerPoint, maar je hebt een groot canvas (doek). Prezi kun je vergelijken met een mindmap: je zet een aantal punten met kernwoorden, teksten, afbeeldingen of filmpjes vast waar je vervolgens interactief doorheen navigeert.

Het aanmaken van een account is een voorbeeld van hoe minimalistisch en strak de website is uitgevoerd. Je voert enkel je naam, mailadres en wachtwoord in en kunt zo aan de slag met je eerste presentatie. Wat volgt is een simpel maar degelijk overzicht; presentaties kun je bovendien direct delen via social media als LinkedIn, Twitter en Facebook.

Zonder kennis een interactieve presentatie
Bij het aanmaken van je eerste Prezi-presentatie beland je in een overzichtelijke editor waarin het direct mogelijk is om een van de standaard templates te kiezen. Het is uiteraard ook mogelijk om een compleet eigen template samen te stellen. Eenmaal aangekomen in de editor is het mogelijk om frames te maken, deze plaats je met de gewenste content (tekst, foto, video) op een locatie op het canvas. Hiervan bepaal je later de volgorde door een pad in te stellen. Het is overigens aan te raden om bij het maken van je eerste presentatie eerst de korte demo-video te kijken. Deze komt direct bovenaan je editor te staan.

Presentatie insluiten op je website
Een groot voordeel van Prezi – ten opzichte van PowerPoint – is dat het mogelijk is om je presentatie in te sluiten op je website. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als mensen niet bij je presentatie konden zijn en alsnog de presentatie online willen bekijken.

Gratis en betaalde versie
Prezi kun je zowel gratis als betaald gebruiken. De voordelen van een betaalde versie is dat het mogelijk is je presentatie niet direct voor iedereen zichtbaar te maken en dat het mogelijk is je eigen logo te plaatsen (bij de gratis versie staat linksonder het logo van Prezi). Standaard heb je 100MB opslagruimte en bij het goedkoopste pakket verhoog je dit naar 500MB zodat je meer presenties kunt bewaren in je account. Het goedkoopste betaalde account kost $4,92 per maand. Zie hiervoor de pricing pagina.

Wat ik nog mis
Je komt natuurlijk het best over als je presentatie ondersteunend is voor het verhaal wat je live vertelt. Maar als mensen niet aanwezig kunnen zijn bij een presentatie, zou het dan niet mooi zijn om ook audio toe te kunnen voegen aan de presentatie? Dit is een functie die ik nog mis binnen de editor. Maar zoals ik op het forum van Prezi gelezen heb, is het een toevoeging die hoog op het prioriteitenlijstje staat van de ontwikkelaars.