Masseur of massagetherapeut?

admin

Masseur of massagetherapeut?

Masseur of massagetherapeut worden, hoe doe je dat en wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee beroepsgroepen? Voor velen is het één pot nat, zo is mijn eigen ervaring en die van mijn collega’s.

In eerste instantie masseer je met de kennis die je hebt van de anatomie. Je maakt gebruik van je massagevaardigheden, de technieken en het allerbelangrijkste is masseren vanuit je intuïtie en gevoel. Als masseur is het belangrijk dat je weet hoe de spieren in het Latijn heten, hoe ze liggen en wat de functies zijn. En wanneer geef je welke massage en wat is het effect hiervan? Maar ook weten wanneer je niet mag masseren: de contra-indicaties. Zo heeft elke massage een bepaalde doel en functie.

Zelf heb ik het onderscheid gemaakt tussen ontspanning en wellness, therapeutische massages bij lichamelijke klachten en energetische massages bij emotionele klachten.

Het massagevak wordt, net als de pedicure, voor de vrije beroepen aangezien en in sommige gevallen als massage vergoed wordt, bij de alternatieve zorg. Als je massagetherapeut worden, dan moet je eerst masseur worden. Maar wat is nou het verschil? Hieronder zal ik de volgende onderwerpen toelichten:

–       mbo Masseur/hbo Massagetherapeut
–       therapeutische ontwikkeling
–       behandelingen wel/niet vergoed
–       holistische visie

Niveau: mbo en hbo

Masseur is een opleiding op mbo-niveau en bij vele opleiders duurt deze 1 jaar. Masseurs masseren op basis van preventie en/of ontspanning en wellness. Dan heb je ook nog het verschil tussen een sportmasseur en een gewone klassiek masseur. In principe kan iedereen masseur worden met elke willekeurige mbo als vooropleiding. Wat opleiders het belangrijkste vinden als toelatingseisen, is je enthousiasme, betrokkenheid, leergierigheid, motivatie, doorzettingsvermogen en levenservaring.

Maak je de keus om masseur te worden, dan begin je met de klassieke massage met anatomie en fysiologie op mbo-niveau. Dit is een basismassage vanuit waar je kunt groeien en ontwikkelen naar gespecialiseerde massages of doelgroepen. Wil je massagetherapeut worden, dan is deze opleiding op hbo-niveau te volgen en deze duurt, na de 1-jarige mbo-opleiding Masseur, nog 3 jaar. Je wordt als therapeut opgeleid ter klachtenbestrijding om mensen daadwerkelijk te behandelen bij lichamelijke klachten, zoals rugpijn, hoofdpijn, reuma, maagproblemen, eczeem en astma.

Therapeutische ontwikkeling

Ook krijgen massagetherapeuten i.o. meer scholing en vaardigheidslessen in de therapeutische ontwikkelingen als therapeut zelf: wie ben jij als mens en hoe wil jij zijn als professional? Wat zijn jouw sterke kwaliteiten en vaardigheden als therapeut en wat zijn je aandachtspunten in het behandelen van je cliënten? Wat zijn je idealen, je drijfveren? Hoe ga je om met feedback, stress, geblokkeerde gedachten? Leer jezelf opnieuw kennen, verkrijg inzichten die je nodig hebt als therapeut om je cliënten beter te leren kennen en te kunnen behandelen.

Vergoedingen bij behandelingen

Als massagetherapeut op hbo-niveau heb je de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een beroepsvereniging, zodat je cliënten de behandelingen gedeeltelijk vergoed kunnen krijgen. Dit in tegenstelling tot de masseur op mbo-niveau die deze mogelijkheden niet heeft. Kies je ervoor dat jouw cliënten het gedeeltelijk vergoed kunnen krijgen, rest nog de verplichte hbo-opleiding Medische Basiskennis van 1 jaar, die zorgverzekeraars stellen als eis – met anatomie, fysiologie en pathologie als vakken.

Holistische visie

Massagetherapeuten worden meer holistisch opgeleid in tegenstelling tot masseurs. Maar wat betekent holistisch? Als therapeut zie je lichaam en geest als één geheel, zoek je de oorzaak van de klacht op en handel je hierna. Misschien ligt de oorzaak van migraine in de maag en geef je een voetreflex-massage, of komen de oorzaken van de rugpijn vanuit je kuit of bil – als je daar op drukt – en behandel je die lichaamsdelen. Dit, in plaats van de rug met de triggerpoint-massage.

Ook maken massagetherapeuten gebruik van andere therapievormen om herstel te bevorderen en kijken zij, net als ik, naar het voedingspatroon. Daarna volgt bewegingsadvies. Naast dat ik gediplomeerd masseur ben, ben ik ook massagetherapeut i.o. Bovendien ben ik aromatherapeut en coach, en geef ik Reiki. Ik zal het ook nooit nalaten om deze therapievormen met elkaar te combineren in één consult.

Ten slotte wil ik toevoegen dat massagetherapeuten het vreselijk vinden als ze masseurs genoemd worden. Mijn collega’s en ik zijn trots op ons vak!