Van rekeningnummer naar IBAN: en nu?

admin

Van rekeningnummer naar IBAN: en nu?

Moeite met het onthouden van je rekeningnummer? Dan wordt het leuk, want per 1 februari 2014 wordt het rekeningnummer nóg langer. Consumenten en bedrijven gaan dan namelijk over op een International Bank Account Number (IBAN). Omdat dit natuurlijk De Zakelijke Blog is, wil ik kort ingaan op dit nieuwe bankrekeningnummer. Wat betekent het voor jou en hoe communiceer je het naar je klant? Een ietwat verkorte, maar wellicht bruikbare FAQ:

Wat is het?

Je IBAN is straks je nieuwe rekeningnummer. Dit is een nieuwe stap in de richting van Europese standaarden voor overschrijving en incasso. Eén gezamenlijke betaalmarkt voor Europa is het idee – Single Euro Payments Area (SEPA). Je IBAN is langer dan het huidige bankrekeningnummer en heeft de volgende zaken erin verwerkt: land- en bankcode, en je rekeningnummer met één of meer nullen erbij.

Is het verplicht?

Om kort te zijn: ja. Vanaf 1 februari 2014 zijn betalingen alleen nog maar mogelijk met een IBAN. Dat heeft dus ook gevolgen voor je administratie; vermelding van je bankrekeningnummer – IBAN dus – op je facturen of andere documenten. Om te checken wat er voor jou verandert, is het handig om te bekijken hoe je op dit moment het betalingsverkeer voor je onderneming hebt geregeld. Benieuwd? Doe dan eens de IBAN Impact-check.

En mijn klant dan?

Het wordt niet alleen voor jou een omschakeling, ook je klant moet rekening houden met een IBAN. Om het je klant zo gemakkelijk mogelijk te maken, is het zeker aan te raden om deze zo snel mogelijk in te lichten. Correspondeer dus duidelijk dat je overgaat op een IBAN. Briefpapier, facturen of andere documentatie zul je dus moeten aanpassen. Om er zeker van te zijn dat je klant de verandering ziet, kun je zowel het oude bankrekeningnummer als het nieuwe IBAN vermelden.

Kan ik het al gebruiken?

Het is al mogelijk om via IBAN te betalen. Via de website overopiban.nl wordt wel aangeraden om bij grote hoeveelheden betalingen, eerst even contact op te nemen met de bank. Hoe dan ook gaat ieder bankrekeningnummer per 1 februari 2014 over op IBAN. Vanaf die datum is in lijn met de Europese wetgeving nationaal betalingsverkeer met het oude rekeningnummer niet meer mogelijk.

En het doel van dit alles?

Momenteel is het betalingsverkeer vooral op nationale schaal geregeld. Om de diversiteit aan (technische) infrastructuren, standaarden en betaalmiddelen terug te dringen, wordt er ingezet op één betaalmarkt binnen Europa. Hoe en wanneer dit bereikt wordt, is nog de vraag. De verandering naar IBAN is er in ieder geval wel een onderdeel van. Dat is mede door de nieuwe SEPA-standaarden.