Weg met dat systeemplafond!

admin

Weg met dat systeemplafond!

Zakelijk Nederland kijkt nog massaal tegen dat lelijke systeemplafond aan. Op kantoor, praktijk of zelfs in een ziekenhuis  worden de systeemplafonds ingezet. Vaak als bedekking van een onafgewerkt betonnen plafond met leidingwerk en elektriciteitskabels. Zonde want het kan mooier, unieker en zelfs gezonder.

Systeemplafond

Een systeemplafond bestaat uit plafondplaten, plafondprofielen en een ophangsysteem waarbij een vrij toegankelijke ruimte tussen de bovenliggende vloer en het plafond wordt gemaakt. Die ruimte wordt gebruikt om leidingwerk weg te moffelen. Een systeemplafond kan ook functioneel zijn. Denk hierbij aan optisch verlagen van hoge ruimtes maar ook aan het verbeteren van akoestiek. Een systeemplafond kost zo rond de 15 euro per m2. Uiteraard kunnen prijzen en materiaalkosten oplopen afhankelijk van wensen.

Kantoor tot leven brengen

Met nieuwe technieken kan het systeemplafond echter omgezet worden tot een levendig (dag)lichtplafond. Wolken, zonlicht en bomen kunnen high-res worden afgedrukt op plafondplaten die vervolgens het systeemplafond vervangen. Het Rotterdamse bedrijf Lumick levert de techniek, materiaal en montage. Inmiddels heeft het bedrijf scholen, praktijken en ziekenhuizen als klant.

et daglichtplafond heeft een positieve invloed op het menselijk gedrag.  Men is nou eenmaal graag buiten op een zonnige heldere dag. Dit gevoel is na te bootsen met daglichtplafonds. Maar er is meer. Het plafond werkt zo namelijk ook therapeutisch, waardoor mensen zich meteen een stuk beter gaan voelen. Het herstel van patiënten wordt er door bevorderd.

Een daglichtplafond (of hemelplafond) wordt daarom vaak gemonteerd in ziekenhuizen en scholen maar ook in winkels en andere ruimtes zien we hemelplafonds steeds vaker verschijnen.

Onderzoek naar het effect van hemelplafonds wijst uit dat sociale contacten verbeteren, behalve een sneller herstel lijkt ook het aankoopbeslissing door klanten makkelijker genomen te worden met een daglichtplafond. Dit omdat een hemelplafond de stress vermindert, de productiviteit c.q. concentratie verhoogt en het gevoel van welzijn bevordert. Mensen voelen zich  tot rust komen in een omgeving die zo natuurlijk mogelijk overkomt. In België is de eerste supermarkt inmiddels ook al om. Wie volgt?