Wegwijs in domeinnamen en webhosting

admin

Wegwijs in domeinnamen en webhosting

ls ondernemer kan je niet meer zonder een eigen website of webwinkel. Voordat je deze kan laten ontwikkelen zijn er een paar stappen te nemen met betrekking tot het vinden van een mooie, pakkende domeinnaam – of meerdere domeinnamen – en het afnemen van webhosting.

Bij het kiezen van de juiste domeinnaam zijn een aantal aspecten erg belangrijk:

Kort en krachtig

Een domeinnaam moet je kunnen onthouden, makkelijk typen en moet eigenlijk gelijk laten zien in welke branche je actief bent.

Niet alleen je bedrijfsnaam

Een voorbeeld: de gebroeders Janssen hebben een schildersbedrijf. Nu kunnen ze de domeinnaam ‘gebroedersjanssen.nl’ vastleggen. Ik zou adviseren om de domeinnaam ‘schildersbedrijfjanssen.nl’ te nemen.

De reden hiervoor is dat het bedrijf beter gevonden wordt in Google als een potentiële klant zoekt naar een schildersbedrijf. De domeinnaam gebroedersjanssen.nl kan men eventueel gebruiken om door te verwijzen naar schildersbedrijfjanssen.nl.

De extensie

Naast de naam zelf is het ook erg belangrijk om te kijken naar de extensie die je gaat kiezen. Ben je als bedrijf alleen actief in Nederland, dan zal de extensie .nl volstaan. Maar ben je ook actief in het buitenland, dan zal .com de juiste optie zijn. Er zijn talloze mogelijkheden; een overzicht kan je hier bekijken.

Webhosting

Als je nu een domeinnaam hebt vastgelegd wil je natuurlijk een website of webwinkel laten bouwen en deze onder die domeinnaam vindbaar maken. Dan moet je eerst een plek huren op een server waar de data van jouw website of webwinkel opgeslagen kan worden. De term hiervoor is webhosting.

Goedkoop is vaak duurkoop

Er zijn op het internet veel verschillende aanbieders te vinden; je kan kiezen voor een budget-oplossing vanaf € 0,50 per maand. Het nadeel van de goedkoopste oplossing is dat veel bedrijven die dit aanbieden geen of slechte service leveren bij problemen en de server vaak erg traag is, omdat er zoveel klanten op de server staan. Bij veel verkeer op je website kan de site dan erg slecht reageren, wat je zeker klanten zal gaan kosten. Vaak zitten er ook restricties aan het aantal mail-adressen en databases die je kunt aanmaken.

Waar moet je op letten?

Waar je vooral op moet letten is hoeveel schrijfruimte en dataverkeer er in het hostingpakket zit en hoeveel mail-adressen en databases je aan kan maken. Als basispakket zou ik kiezen voor minimaal 3GB schijfruimte en 10GB dataverkeer. De kosten hiervoor zijn 7 tot 10 euro per maand, wat uiteraard verschilt per aanbieder.