Blue Monday, maar niet voor jou!

admin

Blue Monday, maar niet voor jou!

Vandaag is het Blue Monday. Dit is volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de meest depressieve en lusteloze dag van het jaar. Sta dus vandaag niet raar te kijken van een mailtje met een negatieve ondertoon of een boze klant aan de telefoon. Om nou zelf te voorkomen dat je op deze dag negatief overkomt op je klanten en/of zakenrelaties stel ik voor om vandaag iets extra’s te doen waarbij je een collega-ondernemer een goed gevoel bezorgt.

Beveel eens iemand aan

LinkedIn is bij de meeste ondernemers vast wel bekend. Het zakelijke netwerk is zeer geschikt om je cv en kundigheid mee te delen, en om een zakelijk netwerk voor jezelf op te bouwen. Op LinkedIn is het mogelijk om personen in je netwerk aan te bevelen; voor werk, voor uitgevoerde opdrachten of voor inzet tijdens een studietijd bijvoorbeeld. Afrekenen met het depressieve van Blue Monday? Beveel eens zomaar iemand aan! Zo spreek je op een leuke manier je waardering uit voor de ander. En het mooie: een grote kans dat je een oprechte aanbeveling terugkrijgt.

Verstuur zomaar een e-mail

Samengewerkt met iemand of lang aan een opdracht gewerkt? Dan is er ongetwijfeld intensief contact per e-mail geweest. En daarna? Een grote kans dat het contact stopte of aanmerkelijk minder werd. Begrijpelijk, maar misschien ook wel zonde. Iedereen waardeert spontane interesse. Op dé depressieve dag van het jaar kan jouw collega of zakenpartner juist een spontane e-mail waarderen. Gewoon eens vragen hoe het met iemand is, het kost niets.

Gewoon eventjes bellen

Het uitgangspunt is hetzelfde als bij mailcontact. Bel je collega, ex-opdrachtgever of zakenpartner eens op. Vraag hem of haar eens hoe het gaat, hoe de zaken ervoor staan en of er nog interessante ontwikkelingen zijn. En gaat het even niet zo lekker? Dan is hij of zij vast erg blij met een luisterend oor. Het kost misschien tien minuten, maar het is wel een lekkere opkikker voor je zakelijke Kharma. En wie weet haal je er wel opnieuw een leuke opdracht uit.

Tijd voor een traktatie

Even koffie of thee halen voor elkaar is waarschijnlijk een vast ritueel voor jou en je collega(‘s). En zo hoort het natuurlijk ook. Mooi dat dit patroon er al inzit, want dan kun je juist op een dag als Blue Monday extra attent zijn. Ga eens langs de bakker voor gebak of een lekker broodje voor je team. Trakteren werkt altijd positief voor de teamgeest. Wie was er nou niet blij met een snoepzakje, als iemand op de basisschool jarig was en ging uitdelen?

Misschien heb je zelf al andere manieren gevonden om Blue Monday om te zetten in iets positiefs. Ik hoor graag wat jouw (zakelijke) ideeën zijn. En anders kunnen bovenstaande tips jouw maandag – of welke dag dan ook – misschien wel een stuk leuker maken. Happy Blue Monday!