Blauw, da’s mijn lievelingskleur. En iedereen heeft zo wel een voorkeur. Als je een bedrijf wilt beginnen of wanneer je huidige logo en huisstijl een opfrisbeurt kunnen gebruiken, ga je praten met één of meerdere ontwerpers die jou daarin kunnen voorzien. Deze ontwerpers zullen bij een eerste gesprek al snel met de vraag komen: “Wat zijn de kleuren waar u van houdt?” Het slimste om dan te antwoorden is: “Ik heb eigenlijk geen lievelingskleuren.” Terwijl je die uiteraard wel hebt. Het gevaar bestaat, op het moment dat je de ontwerper een bepaalde kleur of kleuren gaat noemen, dat hij of zij in zijn creativiteit geremd zal worden.
Gevolg: je ontvangt logo’s met meestal alleen de kleuren waar je een voorkeur voor hebt. Wat je namelijk als bedrijf wilt uitstralen naar je klanten heeft helemaal niets te maken met de kleur die jij toevallig mooi vindt. Het is daarom heel belangrijk om te kijken naar de psychologie achter kleuren. En op basis daarvan een keuze te maken.
Kleuren beïnvloeden namelijk de manier van kijken, reageren en anticiperen van mensen. Borden bij een gevaarlijke bocht hebben niet voor niets een opvallende rode kleur en de kleuren van het stoplicht zijn ook niet gekozen door iemand die dacht “weet je wat: groen, oranje en rood lijkt me wel erg leuk”. Deze kleuren zorgen namelijk voor een bepaalde psychologische reactie.
De kleur en zijn emotie
Iedere kleur wekt dus een bepaalde emotie op bij mensen. Als je dan gaat kijken naar de psychologie van de kleuren kan je iedere kleur een aantal kenmerken meegeven:
Rood is bijvoorbeeld een hele warme kleur en staat voor energie en kracht, maar is erg tegenstrijdig: het staat namelijk ook voor gevaar en agressie.
Geel is een de kleur van optimisme en positivisme, en dankt zijn vriendelijkheid aan de kleur van de zon en prachtige bloemen in de lente.
Blauw zorgt voor rust, trouw, verantwoordelijkheid en een gevoel van veiligheid.
Zwart is net als rood een erg tegenstrijdige kleur het straalt een constante ernst uit, staat voor veiligheid en zekerheid, maar ook voor onderdrukking en koudheid.
Grijs straalt wijsheid, trouwheid, autoriteit en luxe uit, en dankt dit aan de grijze ouderdomsharen.
Naast deze kleuren zijn er uiteraard nog veel meer kleuren waar je bepaalde emoties bij kunt beschrijven. Deze kan je terugvinden in de infographic die ik rechts van dit artikel heb geplaatst.
Kleur om te accentueren
Vaak zie je in webwinkels dat verschillende kleuren gebruikt worden om de bezoeker te verleiden een bepaalde handeling uit te voeren. Zo zie je bijvoorbeeld dat de knop ‘Bestellen’ vaak een opvallende kleur heeft ten opzichte van alle minder belangrijke elementen op de pagina. Het uiteindelijke doel van de eigenaar van de webshop is namelijk om jou zo spoedig mogelijk over te laten gaan tot het kopen van het betreffende product. Als je dus een website of webwinkel gaat laten bouwen, zorg er dan altijd voor dat elementen waarvan je wilt dat mensen een actie ondernemen, extra goed opvallen door middel van een afwijkende kleur.
Een goed voorbeeld is een webshop die we ongetwijfeld allemaal wel, kennen namelijk Bol.com. Je ziet dat de bestelknop afwijkend is van kleur waardoor deze opvalt op de pagina. Daarnaast heeft Bol.com graag dat we naar de aanbiedingen pagina gaan, getuige de opvallende oranje kleur rechts in de menubalk.
Eerst emotie
Denk voordat je zomaar een kleur noemt aan een ontwerper voor je logo of huisstijl, eerst goed na over welke emoties kleurgebruik kunnen oproepen bij jouw doelgroep. Misschien wil je jezelf wel onderscheiden omdat iedereen in de branche de kleur blauw gebruikt, maar het is de vraag of het de juiste keuze is om dan voor een andere kleur te gaan. Mensen associëren bewust en onbewust kleuren met branches waarin je actief bent. Een bedrijf dat zwembaden levert kan bijvoorbeeld beter niet kiezen voor een rood logo omdat dit geen associaties oproept met de producten die ze leveren.
Kijk dus naar je branchegenoten en concurrenten, en bekijk welke emoties kleuren bij mensen kunnen oproepen. Zo kom je zeker tot een passende kleur of meerdere kleuren die de basis voor een krachtige huisstijl kunnen vormen.