Herken je eigen stresspatroon

admin

Herken je eigen stresspatroon

Stress, wie heeft er geen last van? Als ondernemer heb je vaak geen manager of directe collega’s die je erop kunnen wijzen dat je stressniveau te ver oploopt. Er zijn verschillende manieren om overmatige stress te voorkomen bij jezelf op het werk. In deze blog beschrijf ik hoe je stress-signalen bij jezelf kunt onderkennen en wat de maatregelen zijn die je zelf kunt ondernemen om de hoeveelheid stress binnen te perken te houden. Je bent vaak meer op jezelf aangewezen als ondernemer. Daarnaast heb je vaak minder scherpe grenzen tussen werk en privé; het is heel verleidelijk om ‘s avonds of in het weekend toch nog je laptop open te slaan en aan het werk te gaan.

Veel mensen herkennen stress pas, als het te laat is. Met andere woorden: je hebt dan al langer ongemerkt een te hoog stressniveau en dan is het moeilijker je weer te ontspannen. Het is daarom belangrijk om stress zo snel mogelijk te herkennen en dan ook tijdig maatregelen te nemen om stress tegen te gaan.

Er zijn vier soorten stresssignalen te onderscheiden:

– lichamelijke signalen (bijvoorbeeld nek- en schouderklachten, arm- en polsklachten);
– gedragsveranderingen (bijvoorbeeld moeite met stil zitten);
– cognitief (bijvoorbeeld vergeetachtig of veel piekeren);
– veranderingen qua emoties (bijvoorbeeld sneller geïrriteerd of geëmotioneerd).

Bij iedereen kan stress zich op een andere manier uiten, vaak heb je een eigen patroon dat zich steeds weer herhaalt. Dat patroon kan bestaan uit een combinatie van verschillende signalen.

Als je wilt weten hoe stress zich bij jou uit, kun je gedurende 1 à 2 weken je mate van stress bijhouden door drie keer per dag een cijfer te geven aan de mate van stress die jezelf ervaart, waarbij: 0=geen stress en 10=extreem veel stress.

Je kunt je stressniveau scoren ‘s ochtends bijvoorbeeld rond een uur of negen, om 13.00 uur en om 17.00 uur. Hoe hoger je cijfer, hoe hoger het stressniveau. Maak dan na een week voor jezelf de balans op; valt het mee of tegen? Hoe hoog is je gemiddelde?

Probeer je in die week ook bewust te zijn van hoe je op je werk zit als je maar matig gespannen bent, waar merk je dat aan? Hoe eerder je maatregelen neemt om je te ontspannen, hoe beter. Zit je gemiddeld boven de 3, maak dan bewust werk van het nemen van maatregelen om de stress te verlagen.

Voorbeelden van maatregelen die je op je werk kunt nemen zijn:

– een rondje lopen in de lunchpauze in plaats van achter je pc blijven zitten;
– meer delegeren;
– een ontspannings- of meditatieoefening doen;
– een (extra) pauze nemen;
– even rek- en strekoefeningen doen;
– bijpraten met je collega;
– je opfrissen;
– de krant lezen.

In het algemeen is het belangrijk om gezond te leven; beweeg dagelijks, eet goed en gezond, en neem altijd je rustmomenten – of je het nu druk hebt of niet. Als je merkt dat je jezelf dagelijks gespannen blijft voelen, vermoeid raakt en slaapproblemen krijgt die niet weggaan na het nemen van rust of ontspanning, trek dan aan de bel en neem contact op met een professional.

In volgende blogs kom ik terug over de oorzaken van stress op het werk, oorzaken in de werksituatie, privé of bij jezelf.