Het binnenhouden van talenten: 4 tips

admin

Updated on:

Talentmanagement is voor elk bedrijf belangrijk geworden. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt is het ontzettend belangrijk om je huidige personeel te behouden. De focus komt hierbij automatisch al op de jongere werknemers te liggen. Veel jongere werknemers zijn ambitieus en vinden jobhoppen de normaalste zaak van de wereld. Het kan hierdoor lastig zijn om dit talent langere tijd te behouden.

Toch behoort dit tot de mogelijkheden met talentmanagement. Volg de onderstaande 4 tips op en behoudt daarmee je talent zo goed en lang mogelijk.

Geef je werknemers veel vrijheid

Het is allereerst verstandig om je werknemers veel vrijheid te geven. Hanteer geen vaste werktijden, maar zorg dat ze hun werk gewoon op tijd af hebben. Hoe ze dit doen, vanaf waar ze werken of wanneer ze werken? Dat is aan hen. Met name veel jongere werknemers willen deze verantwoordelijkheid zelf dragen. Dit kun je, als werkgever, uiteraard alleen maar in je voordeel benutten. Door deze verantwoordelijkheid en vrijheid te geven, hou je hen uiterst tevreden.

Ook op andere gebieden kun je je werknemers veel vrijheid geven. Laat hen bijvoorbeeld meebeslissen over nieuwe business apps, nieuwe strategieën, de huisstijl van de onderneming en vergelijkbare zaken. Door hen bij deze beslissingen te betrekken, voelen ze zich erg gewaardeerd.

Biedt interessante arbeidsvoorwaarden aan

Wellicht voelt dit als het intrappen van een openstaande deur, maar biedt interessante arbeidsvoorwaarden aan. Denk hierbij niet direct aan het salaris, maar juist aan de secundaire arbeidsvoorwaarden. Neem bijvoorbeeld een fietsplan in de arbeidsvoorwaarden op en hanteer aantrekkelijke bonussen bij goede bedrijfsprestaties.

Vooral met de secundaire arbeidsvoorwaarden kun je je als bedrijf onderscheiden. Daarvoor is het uiteraard wel zaak om te investeren.

Biedt moderne werkplekken aan

Jonge werknemers lijken steeds kritischer te worden. Ze willen min of meer in de watten gelegd worden en alles moet perfect geregeld zijn. Het is daarom voor werkgevers zaak om moderne werkplekken aan te bieden. Ook op dit gebied zijn jonge werknemers namelijk behoorlijk kritisch.

Een moderne werkplek kun je het beste als een modern workplace zien. Je stelt je werknemers hiermee in staat om online te werken, om hybride te werken of om ‘gewoon’ op kantoor te werken. Komt men inderdaad naar kantoor toe om te werken? Zorg dan op het kantoor voor voldoende vermaak, bijvoorbeeld in de vorm van een dartbord of tafeltennistafel.

Zet persoonlijke ontwikkeling centraal

Jonge werknemers lijken niet alleen kritischer te zijn, maar ook ambitieuzer. Veel jonge werknemers hebben bepaalde doelen voor ogen en zetten zichzelf hiervoor volledig in. Daar kun je als werkgever gelukkig slim op inspelen.

Dit doe je door persoonlijke ontwikkeling van je werknemers te omarmen en ze hierbij te ondersteunen. Biedt hen alle tools en mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Je houdt hen hier tevreden mee, terwijl je als bedrijf ook kunt profiteren van hun verbeterde skills.

Biedt talloze trainingen, workshops of andere leermogelijkheden aan. Dit kun je volledig intern regelen, maar je kunt ook een externe specialist inschakelen. Het maakt niet uit hoe je het doet, zolang je de persoonlijke ontwikkeling van je (jonge) werknemers, maar centraal zet.

Zoek jij een nieuwe uitdaging in de IT? Bij werkenbijinspark.nl vind je de leukste en meest innovatieve vacatures. Wie weet is jouw droombaan maar één klik verwijderd.