Tips voor de aankoop van een computer

admin

Tips voor de aankoop van een computer

Het aanbod computers en andere ICT apparatuur is enorm uitgebreid en in allerlei prijsklassen te verkrijgen. Zo erg zelfs, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het is allereerst belangrijk om bij jezelf na te gaan waar je de computer voor gaat gebruiken. Doe je niet meer dan wat documenten typen en je e-mail bijhouden, dan volstaat een eenvoudige computer met weinig geheugen. Vind je het echter ook leuk om privé de nieuwste films te downloaden en zelf foto’s te bewerken met speciale fotobewerkingsprogramma’s? Dan is het zeer raadzaam om je goed te verdiepen in de prijs-kwaliteitverhouding van het aanbod. Een aantal tips:

–        Ga voor minimaal 4GB intern geheugen wanneer je hogere eisen aan je computer stelt, 8GB voor videobewerking of een harddisk van 1TB wanneer bijvoorbeeld kinderen op jouw computer gamen.

–        Kies voor een zware voeding / stroomvoorziening van minimaal 700W.

–        Een snelle processor met goede koeling is zeker aan te raden, liefst van het merk Intel of AMD. Hoe hoger het aantal Hertz, hoe sneller de processor is.

–        Een goede basiscomputer heeft een harde schijf vanaf 500GB, 1000GB is aan te raden bij videobewerking of een extra externe harde schijf. Hoe hoger de RPM-waarde van een harde schijf, hoe sneller deze is.

–        Een videokaart / VGA-kaart met minimaal 1GB geheugen en een onboard geluidskaart wordt geadviseerd. Een geïntegreerde geluids- en videokaart zijn goedkoper maar minder van kwaliteit dan aparte kaarten, echter voldoende voor normaal gebruik.

–        Wil je een stille computer omdat je vaak in de woonkamer zit te werken bijvoorbeeld? Kies dan stille voeding, een processor die niet veel warmte produceert, een stille ventilator, een stille videokaart en een harddisk die 5400 i.p.v. 7200 toeren draait.

–        Werk je langere tijd achter elkaar aan de computer? Bespaar dan niet op muis en toetsenbord. Zeker voor gamen zijn een snelle muis en toetsenbord onmisbaar. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aanbod van Goedkoopste-computersupplies.nl.

–        Het moederbord: voor welke processor en geheugen is hij geschikt? Welke chipset is gebruikt? Dit heeft invloed op de snelheid.

–        Let op de verbinding met internet. Ga je voor draadloos of bedraad? Heb je een netwerk of maar één computer die verbonden moet zijn met het modem? Ideaal is een interne netwerkkaart die in je computer geïnstalleerd wordt. Natuurlijk kun je altijd nog losse netwerkapparatuur aanschaffen, zoals een router.

–        Is het besturingssysteem (Windows) inbegrepen en is de meegeleverde software (Office, antivirus) onbeperkt te gebruiken of is het een proefversie? Sluit de randapparatuur en software aan op het besturingssysteem?

–        Let op de garantie. Is dit 1 jaar? Komen ze bij je op kantoor repareren, moet je de computer zelf brengen of komen ze deze ophalen?

–        Moet de computer mobiel zijn? Als je vaak bij een externe partner of bijvoorbeeld in de keuken zit te werken, kies dan voor een laptop. Ga voor een netbook of tablet zoals de iPad wanneer je niet meer doet dan internetten, tekstverwerken en e-mailen, een netbook past namelijk in een handtas. Een tablet is wel zeer basic. Voor gamen heb je echt een desktop nodig, vanwege de snelheid en het beeldscherm. De prijs-kwaliteitverhouding is beter en eventuele kapotte onderdelen zijn goedkoper te vervangen en langer verkrijgbaar. Bovendien is het fijner om veel uren achter een desktop te zitten dan achter een laptop, vanwege je houding. Houd er rekening mee dat de monitor soms niet bij de prijs van de computer zit inbegrepen.

Heb je al wat weg kunnen strepen in het enorme aanbod? Bedenk dat je ook een computer het beste op de groei kunt kopen! Je zult namelijk zien dat je er toch meer mee doet dan je van tevoren dacht. Meer geheugen toevoegen is geen probleem, maar zorg ervoor dat je niet na een half jaar spijt hebt van je keuze omdat je niet tevreden bent over de aanwezige hardware. Dat is jammer van zo’n grote investering. Je kunt in een professionele computerwinkel trouwens ook een computer op maat laten samenstellen!