Zelf boekhouden of uitbesteden?

admin

Zelf boekhouden of uitbesteden?

Boekhouden: een onderdeel van ondernemen wat voor velen eerder als een last wordt gezien. Nodig, dat wel maar toch weinig populair. Juist hierom zijn er ook zo veel boekhouders: alle zakelijke financiën bij hen neerleggen is vaak erg gemakkelijk en voor velen de ideale oplossing. Toch is het als ondernemer slim om een goede afweging te maken tussen wat nu eigenlijk de beste optie is voor je bedrijf: zelf boekhouden of deze uitbesteden.

Administratie belangrijk

Hoewel de meeste ondernemers het doen van de administratie als noodzakelijk kwaad zien is het ook zo dat een orderlijke boekhouding tot financieel inzicht leidt. De administratie bevat alle gegevens die een onderneming op papier of digitaal vastlegt. Deze administratie is een basis voor het doen van de belastingaangiften omdat je hier alle inkomsten en uitgaven in terug kunt vinden. Wanneer je administratie niet op orde is kan dit zorgen voor flinke boetes bij de belastingdienst. In dat geval zal de belastingdienst dan zelf inschatten wat je dient te betalen. Door je administratie goed op orde te hebben heb je dus als ondernemer ook veel meer inzicht in je financiële gezondheid en je kunt dan tijdig ingrijpen wanneer deze niet in orde is.

Keuzes

Wanneer kun je nu het beste zelf je administratie doen en wanneer kun je deze het beste uitbesteden? Dat ligt vooral aan de grootte van het bedrijf. Wanneer je ZZP’er bent heb je vaak weinig papierwerk te doen maar bij een wat groter MKB- bedrijf wordt het al wat lastiger. Daarnaast is het ook van de branche waarin je actief bent een stuk afhankelijk. Voer je diensten uit voor 5 klanten of voor 50? Verkoop je twee producten of 1000, dit zijn nogal wat verschillen in de werkdruk die je er bij krijgt bij het doen van je eigen administratie. Sowieso is het nooit verstandig alles bij een boekhoud-en administratiekantoor neer te leggen zonder hier zelf nog betrokken bij te zijn. Zoals eerder aangegeven is het belangrijk de financiële gezondheid van je bedrijf te monitoren. Slim is om een opleiding boekhouding te volgen zodat je in ieder geval weet welke cijfers belangrijk zijn.

Zelf de boekhouding doen

Wanneer je zelf wilt gaan boekhouden is het niet per sé nodig om dure boekhoudprogramma’s aan te schaffen. Zelfs in Microsoft Excel kun je gemakkelijk de boekhouding doen wanneer je een beperkte administratie hebt. Excel is dus prima om mee te beginnen, wanneer je dan gaat groeien kun je eens kijken naar de andere mogelijkheden. Er bestaan echter een hoop verschillende boekhoudprogramma;s en iedereen zal weer bij een ander programma zweren. Met kosteloze programma;s kom je vaak al een heel eind maar vaak komt het ook wel goed uit verschillende modules te gebruiken welke juist voor een bepaal onderdeel goed in gebruik zijn. Hier dien je dan vaak wel voor te betalen. Bekijk van periode tot periode wat goed gaat en wat niet, kan dan daarna pas rond naar de boekhoudsoftware welke je problemen kunnen oplossen.

Een boekhouder in de hand nemen

Wanneer je er voor kiest een boekhouder in de hand te nemen kies je er waarschijnlijk voor om je zelf meer te kunnen focussen op de core-business van je bedrijf. Het beste kun je altijd een boekhouder via-via zoeken. Zo voorkom je dat er dat je een boekhoudkantoor in de arm neemt welke te hoge prijzen gaan vragen. Je kunt er bij een boekhouder voor kiezen om echt alles uit te besteden of om deze bepaalde onderdelen van de administratie uit te laten voeren. Voordeel van het inschakelen van een boekhouder is dat deze vaak fiscale voordelen voor ondernemers goed kent waardoor deze al een deel van zijn kosten kan opleveren. Wanneer je personeel in dienst neemt om de boekhouding te doen is het aan te raden om een erg discreet persoon aan te trekken, je wilt namelijk niet dat er op de werkvloer over de financiële gegevens van je bedrijf wordt geroddeld!