Bedrijfsuitje niet meer belastingvrij?

Geplaatst op: 10 okt 2014 door Wim

Door nieuwe fiscale regels zouden bedrijven wel eens het mes kunnen zetten in teambuilding events en bedrijfsuitjes. De overheid gaat ‘extraatjes van de baas’ vanaf 2015 anders (lees zwaarder) belasten. Paintballen met de afdeling en borrels met de baas gaan duurder worden. Gaat dit leiden tot minder uitjes en zelfs tot een banenverlies in de sector?

Werkkostenregeling
De werkgever mag vanaf 1 januari 2015, conform de werkkostenregeling, nog maximaal 1,2 procent (van de totale loonsom) schenken zonder er belasting over te betalen. Binnen die 1,2 procent moeten dus alle extraatjes vallen. Denk hierbij aan bedrijfsuitjes, borrels, fietsen van de zaak, sportschool en nog tal van andere zaken. Gaat de werkgever over die 1,2 procent? Dan geldt een belastingtarief van maar liefst 80 procent.

Uiteraard is het aan de werkgever waar de 1, 2 procent aan wordt gespendeerd. Bij een modaal salaris gaat dit om zo’n 350 tot 400 euro per jaar. Het bedrijfsuitje kan behouden blijven maar niet gecombineerd worden met ook nog een fiets van de baas. Vraag blijft wat de overheid hiermee wil bereiken want het lijkt onwaarschijnlijk dat bedrijven 80 procent belasting gaan betalen. De werknemers lijken eerder bepaalde extraatjes simpelweg kwijt te raken.

Mark Witteman van de Mister Rotterdam Groep denkt dat het bedrijfsuitje tot de extraatje blijft behoren. “De afgelopen jaren hebben wij ondanks de crisis zeer veel bedrijven te gast gehad. Bedrijven blijven inzien dat een uitje leidt tot meer binding en productiviteit en kunnen er daarom budget voor vrijmaken. Bedrijfsuitjes die door ons worden georganiseerd komen niet in de buurt van de 400 euro en blijven daarom goed te betalen. ”

VNO-NCW
VNO-NCW claimt dat de branche hard wordt geraakt. Bestuurslid Plasmeijer laat weten; “We hebben door de crisis de afgelopen jaren al veel tegenslag gehad en net nu we weer aan het opkrabbelen zijn, komt de volgende klap. Er worden nu al bedrijfsuitjes voor volgend jaar geannuleerd. We vrezen voor veel banen. Niet alleen bij organisatoren van evenementen, maar ook bij cateraars, feestlocaties en beveiligingsbedrijven.”

Geplaatst in: Ondernemen

Geschreven door: Wim

3 Reacties op dit artikel.

  1. Kevertjes schreef:

    Afwachten hoe dit gaat uitpakken…

  2. dennis schreef:

    jammer om te horen voor congreslocaties is dit al jaren het geval,
    maar wel hebben wel veel goedkope locaties voor u
    http://decongreslocatie.nl

Plaats een reactie