Hoe een ex-stagiair een volwaardige freelancer werd

admin

Hoe een ex-stagiair een volwaardige freelancer werd

26 augustus, een nieuw schooljaar begint. Studenten gaan weer aan de bak. Weer leren, toetsen maken en colleges volgen. Voor mij begon het schooljaar echter anders, ik begon aan mijn eerste échte stageperiode. Ik had de hele zomervakantie al discussies; elke keer zei ik tegen mijn moeder dat ik zin had in de stageperiode, en elke keer kreeg ik het antwoord terug: “Wacht maar af! Vijf dagen per week, van negen tot vijf. We zullen zien!”

Zelf doe ik de opleiding Media Design Niveau 4 aan het ROC Technovium. Op deze opleiding draait het vooral om het vormgeven van huisstijlen, websites en andere dingen. Maar ook film en het interactieve vlak komen langs, en laat het nou net zo zijn dat al deze dingen bij mij in de smaak vallen…

Aan het einde van leerjaar 2012-2013 begon ik met zoeken naar een stageplek. Na veel zoeken heb ik uiteindelijk een stuk of tien bedrijven een sollicitatiebrief gestuurd. Hieruit mocht ik bij drie bedrijven op gesprek komen. Het probleem bij veel van de andere bedrijven was, dat ze alleen mensen uit het derde of vierde jaar wilde – wat ik overigens onzin vind. Want je moet iemand niet beoordelen op zijn leerjaar maar op zijn kwaliteiten.

Bij het tweede bedrijf waar ik heenging had ik een erg goed en leuk gesprek. Toen ik uiteindelijk te horen kreeg dat ik was aangenomen heb ik de twee andere bedrijven ingelicht.

Maar terug naar 26 augustus 2013: mijn eerste dag bij Webzo. Eerlijk gezegd was ik best wel zenuwachtig. Ik zou hier toch een half jaar moeten overleven. Toen ik binnen kwam was de sfeer echter relaxed. Ik begon de dag rustig en ik kreeg gelijk mijn eerste opdracht: een geboortekaartje maken. Ik was erg blij dat ze me gelijk het vertrouwen gaven om mijn eigen opdrachten, alleen te maken. Mijn eerste dag was erg leuk en de eerste week kwam al snel tot zijn eind. Elke dag kwam ik trots thuis en vertelde ik wat ik had gemaakt aan mijn ouders.

Zo gingen er weken voorbij. Tot op een dag waar Jesper, mijn stagebegeleider, zei: “Er komt straks een man naar kantoor. Jij gaat met hem in gesprek, want dit is jouw klant.”
Zo nuchter mogelijk antwoordde ik natuurlijk: “Oké, is goed. ik zal me alvast wat voorbereiden.” Maar diep van binnen, kon ik mijn geluk niet op. Mijn eigen klant! Na een gesprek met Mark mocht ik uiteindelijk een huisstijl, website en spandoek gaan maken. Dit hele project liep erg goed, en Mark was zeer tevreden.

Nu na ruim vijf maanden te hebben gewerkt bij Webzo met leuke opdrachten, activiteiten en collega’s, zit ik hier op mijn laatste dag dit blog te schrijven. Mijn afscheid heb ik echter al gehad en dit afscheid was kort gezegd perfect. Ik had natuurlijk een cadeautje meegenomen voor mijn collega’s en na dit gegeven te hebben kreeg ik een freelance-contract!

Net als bij mijn eerste opdracht en mijn eerste klant, kon ik mijn geluk niet op. Niet alleen door wat ik mocht doen of kreeg, maar vooral het vertrouwen dat de mannen van Webzo in mij hadden en hebben. Dat deed mij goed, want zeg nou eerlijk: wat is er mooier om te zien dan dat het vertrouwen kan oplopen van opdracht, naar eigen klant tot een freelance-contract? Voor mij is dit een bevestiging dat mijn stageperiode meer dan geslaagd is.