Mijn eerste ervaringen met de Google Glass

admin

Mijn eerste ervaringen met de Google Glass

De Google Glass is nu al een van de meest besproken en verwachtingsvolle gadgets van 2014. Het is een bril die je draagt, net als iedere gewone bril, met in de rechterbovenhoek een kijkglas waarin beeld geprojecteerd wordt De Glass kan aangestuurd worden door stemcommando’s en door met je vingertoppen langs het pootje van de Glass te bewegen – wat hetzelfde reageert als het aanraken van het touchscreen op je telefoon.

Ik heb de Glass nu iets meer dan een maand in bezit. Deze heb ik vooral aangeschaft om de mogelijkheden voor app-ontwikkeling vanuit mijn bedrijf te ontdekken. Toen ik half december het vernuftige brilletje ontving kon ik niet wachten met hem uitpakken. Alleen de verpakking was al een belevenis op zich. Na het uitpakken koppelde ik de Glass aan de online My Glass-applicatie.

Op het moment dat ik de Glass op mijn hoofd zet is het vooral wennen aan de besturing. Via stemcommando is het mogelijk om een foto te maken, een video-opname te starten, iemand te bellen, een sms bericht te sturen, een Google zoekopdracht te doen of navigatie te starten. Na de Glass twee dagen lang op te hebben gehad kreeg ik op straat reacties variërend van: ‘ben jij nou een Google Glass explorer?’ tot ‘ben je blind ofzo?’ en ‘mag ik hem even op?’ Het antwoord op de laatste vraag is resoluut nee. Waarom? omdat de Glass zich vormt naar de omvang van je hoofd. Bij het dragen van meerdere personen loop je de kans dat de metalen rand scheuren gaat vertonen, zo is te lezen op de Google Glass Explorers community. De waarschuwing was dus gegeven.

Omdat ik brildragend ben is het voor mij belangrijk om de Glass ook op sterkte te kunnen gebruiken. Nu was Google bezig met het ontwikkelen van een Google Glass-frame met glazen op sterkte. Het uitbrengen van de Glass op sterkte kan nog een tijd duren, vandaar dat ik in Nijmegen waar ik woon naar een brillenzaak ben gegaan om te kijken wat de mogelijkheden waren om glazen op maat te laten maken. Toen ik binnenkwam en de vraag stelde, verbaasde mij de reacties in de winkel niets; zoals ik eerder op straat werd aangesproken en nagekeken gebeurde dit ook hier. Bij 4D Optiek By Bas liggen nu glazen klaar die naar wens in de Glass geklikt kunnen worden waardoor mijn Google Glass volledig op sterkte werkt.

Ik vraag mij af of de Glass ook door consumenten aangekocht en gedragen gaat worden. Tot op heden zie ik meer mogelijkheden voor bepaalde branches zoals doktoren die bij een operatie met de Glass beelden maken voor educatieve doeleinden.

Maar wat kan de Glass meer dan een telefoon behalve dat je deze op je hoofd draagt? Deze vraag is mij een aantal keer gesteld. In het begin moest ik er over nadenken totdat ik bedacht dat de Google Glass ten opzichte van een telefoon geen andere functies heeft. De applicaties die in de toekomst ontwikkeld gaan worden voor het apparaat moeten namelijk het verschil gaan maken ten opzichte van andere apparaten die je niet altijd op je hoofd draagt.

Wat op dit moment nog een beperking is aan de vernuftige bril van Google is dat hij alleen de Engelse taal ondersteund. Op het moment dat ook Nederlandse als ondersteunende taal toegevoegd zal worden kunnen de functies aanzienlijk uitgebreid worden en is de Glass ook voor Nederlandse gebruikers gemakkelijker in gebruik.

Rijden met de Google Glass

Eind januari kreeg ik vanuit Nieuws.nl de vraag om te testen hoe het is om te rijden met een Google Glass. Dit omdat in Amerika een vrouw mogelijk veroordeeld zou worden voor het dragen van een Glass in de auto. Uiteindelijk is deze persoon vrijgesproken. Hoe gevaarlijk is het nu eigenlijk om te rijden met de Glass? Samen met Jeroen Schalk van Nieuws.nl, nam ik de proef op de som en reed ik een rondje Nijmegen met de Glass. De conclusie van deze test was duidelijk: rijden en de Google Glass ingeschakeld zorgt voor afleiding en is dus wel degelijk gevaarlijk. Net zoals het vasthouden van je telefoon is dus ook de Glass niet geschikt om tijdens het autorijden te gebruiken. Zolang je de bril met je stem kan bedienen valt de afleiding mee, maar zodra je acties uit moet voeren door met je vinger langs de rand te gaan wordt het gevaarlijker.

Ik heb de Glass nu 1,5 maand in bezit en ik heb een aantal foto’s gedeeld op mijn Google+ profiel – en zo nu en dan een van de contactpersonen gebeld. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat er een aantal leuke ideeën zijn voor applicaties maar dat ik nog niet ben gedoken in de SDK (het ontwikkelplatform) voor de Google Glass. De komende maanden wil ik hier actief aan de slag gaan met het ontwikkelen van eigen applicaties en applicaties voor bedrijven. Ik hou jullie graag via een maandelijkse blog op de hoogte van mijn ervaringen.