MVO: recycle oude laptops en computers

admin

MVO: recycle oude laptops en computers

U kent het wel: oude computers, laptops, monitoren, printers, of servers die stof staan te verzamelen in de opslag van uw kantoor. Zonde! Maar hoe gaat u nu op een duurzame wijze om met deze oude bedrijfsapparatuur? Recycling is hierbij het toverwoord. In deze blog praten we u bij over de wereld van computer- en laptoprecycling.

Computer recycling: 84% hergebruik

Wist u dat desktop computers voor ongeveer 84% te recyclen zijn en erg veel waardevolle metalen bezitten? Computer recycling heeft daarmee twee voordelen: het is milieuvriendelijk en u ruimt uw kantoor of opslagruimte gelijk op. Om onverantwoorde recycling tegen te gaan, is sinds juli 2016 de zogenaamde WEELABEX certificering verplicht voor bedrijven. Bij bedrijven met dit certificaat bent u verzekerd van wettelijk verantwoorde computerrecycling in Europa. Voorheen gingen veel van deze oude apparaten naar derdewereldlanden, waarbij demontage en recycling op onverantwoorde manier plaatsvond.

Laptop recycling: een apart proces

Het recyclen van laptops onderscheidt zich van de recycling van reguliere computers en andere hardware apparatuur. Zo heeft elke laptop een schadelijke batterij en een plat TFT-scherm, die vaak de grondstof kwik bevat, wat weer erg schadelijk is voor milieu en gezondheid. Bij het proces van een laptop recyclen worden daarom vaak de batterij en het scherm apart verwerkt.

Naast het recyclen van computerafval zijn in sommige gevallen gebruikte of afgeschreven computers en laptops geschikt voor opkoop. Hiermee zet u uw oude hardware om in geld. Of uw computerafval hiervoor geschikt is, is vaak afhankelijk van de leeftijd van het materiaal en het aantal stuks.

Alles kunt u recyclen!

Naast het recyclen van computers en laptops, is ook andere oude bedrijfsapparatuur gemakkelijk te recyclen. Denk hierbij aan het recyclen van kopieermachines, printers, servers en toner cartridges. Wist u bijvoorbeeld dat laserprinters kunststoffen, ijzer, staal en aluminium bevatten? Bijna al deze grondstoffen kunnen weer opnieuw gebruikt worden. Het is dus zonde als deze hardware blijft liggen, of op een onverantwoorde manier wordt weggegooid.