Ondernemers opgelet: alles wat u wilt weten over de zakelijke autoverzekering

admin

Ondernemers opgelet: alles wat u wilt weten over de zakelijke autoverzekering

U bent ondernemer. En u heeft een nieuwe auto op het oog. Deze moet natuurlijk ook verzekerd worden. Heeft u een zakelijke autoverzekering nodig? En heeft deze dan ook voordelen? Of kunt u de auto beter particulier verzekeren? Verzekeraar Centraal Beheer geeft u advies.

Een zakelijke autoverzekering is verplicht voor bedrijfsauto’s

Of u een zakelijke autoverzekering nodig hebt, hangt af van uw boekhouding. Staat uw auto in de boekhouding van uw onderneming? Dan noemen we dit een bedrijfsauto. Voor deze voertuigen is een zakelijke autoverzekering verplicht. Dit geldt ook als uw medewerkers een auto van de zaak hebben.

Een zakelijke autoverzekering dekt ook privé kilometers

Rijdt u in uw vrije tijd in uw bedrijfsauto? En gebeurt er iets waardoor u schade krijgt? Zolang deze binnen uw dekking valt, vergoedt uw zakelijke autoverzekering de schade. Zelfs als dit op zaterdagochtend op de parkeerplaats van de buurtsuper gebeurt. Maar andersom geldt dit soms niet. Bijvoorbeeld als u een particuliere autoverzekering heeft voor uw taxibedrijf. Gebeurt er iets met uw auto of de (spullen van de) inzittenden tijdens zakelijk gebruik? Dan dekt uw particuliere verzekering dit niet.

De premie is aftrekbaar van de belasting

Een zakelijke autoverzekering is meeste  duurder dan een particuliere verzekering. Waarom? Een zakelijke autoverzekering geeft een betere dekking voor zakelijk gebruik. Bedrijfsauto’s rijden meer kilometers en hebben vaak meerdere bestuurders. De kans op schade is dus groter. Maar er is ook goed nieuws. De premie is namelijk aftrekbaar van de belasting die u als ondernemer betaalt. Het is zelfs mogelijk om de waarde van de auto exclusief btw te bereken. Daardoor kunt u de WA Beperkt Casco en WA Casco (All Risk) Bedrijfsautoverzekering zonder 21% btw afsluiten. En van het geld dat u daarmee bespaart, kunt u toch weer in uw onderneming steken.

Heeft u een bestelauto?

Naast de boekhouding zit er ook verschil in het type bedrijfsauto dat u rijdt. Heeft u een bedrijfsauto met een ‘grijs kenteken’? En vervoert u vooral goederen? Dan heeft u een bestelautoverzekering nodig. Daarmee rijdt u onbezorgd rond in uw bestelbus. Zelfs als u die antieke kast van Marktplaats ophaalt in uw vrije tijd. Uw zakelijke én privé kilometers zijn namelijk onbeperkt verzekerd.

Gaat u als ondernemer een bedrijfsauto aanschaffen?

En twijfelt u of u een auto privé of zakelijk wilt kopen? En dus ook zo wilt verzekeren? Bedenk dan wanneer u de auto het vaakst gebruikt. Is dit in uw vrije tijd? Of maakt u vooral zakelijke ritten? Bijvoorbeeld het bezoeken van klanten en het vervoeren van spullen of mensen. En vergeet ook niet het woon-werkverkeer. Gebruikt u de auto weinig voor uw onderneming? Bijvoorbeeld omdat u vooral vanuit thuis werkt? Dan is het vaak voordeliger als u de auto privé koopt en dus ook privé verzekert. Weet u na het lezen van dit artikel nog niet wat u het beste kunt doen. Lees dan meer informatie over de verschillende opties op de website van Centraal Beheer.